Rostlinná mléka: Alternativa pro moderní stravování

Rostlinná mléka se stávají stále populárnější volbou pro lidi, kteří hledají alternativy k tradičnímu kravskému mléku. Podle legislativy EU se sice nejedná o „mléka“ – tento název je přípustný pouze pro živočišná mléka – a proto se označují jako nápoje, například mandlový nebo rýžový nápoj.

Proč rostlinné nápoje?

Alergie a intolerance – mnoho lidí nemůže konzumovat kravské mléko kvůli alergiím nebo intolerancím. Odhaduje se, že okolo 20 % dospělé populace v Evropě trpí nesnášenlivostí laktózy, v Africe a Asii to může být dokonce až 90 %. Pro tyto jedince představují rostlinné nápoje skvělou alternativu, která nezatěžuje jejich trávicí systém.

Etické a ekologické důvody – jsou dalším faktorem, proč někteří lidé sáhnou po rostlinném (ne)mléce. Výroba rostlinných nápojů je ekologičtější a méně náročná na přírodní zdroje, něž výroba živočišných mlék. Někteří strávníci zase z etických důvodů nechtějí konzumovat živočišné výrobky.

Výživový aspekt – rostlinné nápoje nabízejí širokou škálu chutí. V podstatě se dají vyrobit z jakýchkoliv ořechů a semínek. Některé druhy jsou výživově chudší, například rýžový nebo ovesný nápoj. Mohou být ale vhodná pro lidi v rekonvalescenci, například po operaci zažívacího traktu, kdy je při návratu k běžné stravě třeba jíst dietní stravu.

Výživově zajímavá pak jsou (ne)mléka z ořechů a semínek. Obsahují minerály a další pro tělo prospěšné látky. Výborné je mandlové nebo makové, k mým oblíbeným patří také to z kešu oříšků.

Tato rostlinná (ne)mléka mohou být zajímavým zpestřením pro všechny.

Jak vybrat rostlinné (ne)mléko

Pokud ho budete kupovat, čtěte etikety! Hledejte složení, kde nejsou žádná sladidla, zahušťovadla ani přidané látky. Ideální složení je pouze surovina (ořechy, semínka) a voda, případně špetka soli, koření apod.

Snad nejznámější značka, dostupná v každém obchodě, obsahuje pouze 2% mandlí! Chuť dožene aroma a cena je závratná. Přitom celkem dobrá mléka koupíte například v DM, Bille nebo na Rohlíku. A za výrazně méně peněz.

Nekonzumujte pravidelně sójové mléko! Nefermentovaná sója je špatně stravitelná, takové (ne)mléko je vhodné na výrobu domácích rostlinných „jogurtů“, ne k přímé konzumaci.

Ideálně si vyrobte rostlinné (ne)mléko doma, je to velice snadné!

  • Vyrobíte si jakýkoliv nápoj podle toho, jaké oříšky nebo semena máte doma
  • Domácí vás vyjdou výrazně levněji než jejich nákup v obchodech, navíc některé „příchutě“ v obchodě ani nenajdete. Nejčastěji v obchodě koupíte sójové, kokosové, mandlové, rýžové a ovesné, nápoje, ve specializovaných obchodech a e-shopech i další druhy.
  • Budou bez konzervantů a dalších přidaných látek
  • „Sílu“ si můžete sami korigovat množstvím použitých oříšků/semínek

Domácí mandlové (ne)mléko

Mý oblíbeným rostlinným nápojem je mandlové (ne)mléko. Obsahuje velké množství minerálních látek (vápník, hořčík, draslík a fosfor) a hodí se pro každodenní použití. Používám ho na pečení, připravuji s ním snídaňové kaše nebo si ho přidávám do kávy – prostě ho dávám všude tam, kam bych jinak použila kravské mléko.

Jak si vyrobit mandlové (ne)mléko doma

Budete potřebovat asi 150 g mandlí, litr vody, výkonný mixér a plátýnko.

Na 1 litr použijte zhruba 150 g mandlí. Není třeba nic vážit, na litr vody dávám 2 hrsti mandlí. Namočte je alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc. Mandle nasají vodu a zesládnou. Schválně ochutnejte, jak se po namáčení změní chuť. Navíc se stanou daleko stravitelnějšími!

Mandle sceďte a ve výkonném mixéru mixujte s polovinou vody. Poté přidejte zbytek vody a ještě chvíli mixujte. Ideálně nechte hodinu až 2 louhovat a nakonec ještě promixujte. Ve výsledném nápoji budou malé kousíčky mandlí, je tedy potřeba přecedit, ideálně přes plátýnko. Takto připravené (ne)mléko zavřete do sklenice a dejte do lednice, vydrží maximálně 3 dny. Pokud toto množství nevyužijete v takto krátkém čase, připravte poloviční nebo třetinovou dávku.

Mandlovu drť nevyhazujte, můžete přidat do kaše, do těsta na koláč nebo usušit a máte zdarma mandlovou mouku!

Závěrem

Rostlinné nápoje mohou být skvělou alternativou nejen pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat kravské mléko, ale i pro všechny, kteří hledají nové chuťové zážitky a chtějí obohatit svůj jídelníček.
Nabízejí mnoho výhod a možností, jak je začlenit do svého jídelníčku. Ať už z důvodů zdravotních, etických nebo prostě kvůli jejich skvělé chuti, stojí za to je vyzkoušet.

Miluji jídlo! Jsem odborník na výživu, nadšenec do zdravého životního stylu a zaměřuji se na osoby s potravinovými alergiemi. Jsem autorkou eBooku Jednoduše bez lepku. Sama jsem alergik, přesto potravinové alergie vnímám jako příležitost vykročit do světa zdravého stravování. Můj příběh si přečtěte tady.