JARO je tady!

Je tady jaro. Venku se otepluje (někdy až moc) a všechno začíná rašit. Každoroční jarní obnova sebou přináší ohromnou sílu a tuto energii můžeme využít i my. Právě se nacházíme v období roku, pro které je typický růst, pohyb a velká dynamika. Mimo jiné je to skvělé období, kdy začínat s novými projekty.

Když se venku vše tak dynamicky proměňuje, bylo by bláhové myslet si, že nás samotných se to netýká. Stejně jako příroda, i naše tělo se po zimě probouzí. Je potřeba ho trochu podpořit a přizpůsobit novému ročnímu období i jídelníček.

Je po zimě vhodný půst?

Po zimě je potřeba trochu odlehčit a je to také ideální období pro očistu našeho trávení. Pod očistou si ale nepředstavujte půst. Ten může být dobrý pro zdravého člověka, ale ruku na srdce – kolik z nás má v pořádku trávení?  Většina z nás (obyvatel západního světa) má trávení oslabené, a pokud trpíte nějakou potravinovou alergií, váš organismus prostě nefunguje tak jak má. V takovém případě půst vaše trávení dál oslabuje. Odvádí totiž z těla nejen to, co tam nepatří, ale i to dobré. Proto je lepší HARMONIZOVAT, nežli detoxikovat.

Jak odlehčit stravu

Co si tedy představit pod odlehčením stravy? Po zimě je dobré zmenšit příjem soli (omezit sůl je fajn celoročně), omezit konzumaci semen a ořechů, jíst méně masa, uzenin, sýrů, mouky a cukru. Omezte také příliš kořeněná jídla.

Odlehčení neznamená jen změnit výběr potravin, které si dáváte na talíř. Jde také o to, jakým způsobem budete jídlo připravovat. Určitě omezte smažení, grilování a pečení masa, naopak v tomto období je vhodné potraviny připravovat v páře, krátce vařit, dusit nebo blanšírovat. Také můžete zmenšit porce.

Co tedy v jarním období jíst?

Veškeré vařené obiloviny (pokud trpíte nesnášenlivostí lepku tak samozřejmě jen ty bezlepkové), hrách, fazole, čočka, kořenová zelenina, cibule – tohle je solidní vařený základ, který doplníme zelenými natěmi, které už netrpělivě vykukují ze země.

Patří sem pažitka, petrželka, jarní cibulka, mladé listy pampelišky, sedmikrásky nebo kopřivy. Mezi prvním zeleným lupením je i medvědí česnek. Jen pozor, ať si ho nespletete s mladými listy konvalinky – ty jsou jedovaté! No a zapomenout nemůžeme ani na první čerstvou zeleninu – ředkvičky a saláty.

Snadno dostupným zdrojem vitamínů v jarních měsících jsou také výhonky a klíčky. Klíčení se stalo velice rozšířenou činností a zvládne to každý sám doma – za pá dní máte čerstvé mladé výhonky. Klíčit můžete luštěniny, obiloviny nebo semínka zeleniny, oblíbené jsou například ředkvičky či hrášek. Klíčky navíc podporují detoxikaci jater, což se nám v jarním období velice hodí.

V těchto dnech mnozí z nás jásají nad začátkem jara, ale vězte, že biologické jaro začalo už v půlce února. Příští rok tedy můžete začít dělat změny ve svém jídelníčku mnohem dříve. Koncem března je totiž biologicky jaro už na svém vrcholu…

Miluji jídlo! Jsem odborník na výživu, nadšenec do zdravého životního stylu a zaměřuji se na osoby s potravinovými alergiemi. Jsem autorkou eBooku Jednoduše bez lepku. Sama jsem alergik, přesto potravinové alergie vnímám jako příležitost vykročit do světa zdravého stravování. Můj příběh si přečtěte tady.