Jak jsem objevila svět bez alergenů: Průvodce pro začátečníky

Jídlo, které jsem milovala se najednou stalo mým nepřítelem. Miluju čerstvé pečivo, buchty a koláče. Když jsem se dozvěděla, že mám alergii na lepek, byl to pro mě šok. A nebylo to jen pečivo. Pamatuji si, jak jsem stála v kuchyni, držela obal své oblíbené čokolády a četla, že obsahuje lepek. Vážně, lepek v čokoládě?!? To byl moment, kdy jsem si uvědomila, že moje cesta ke zdraví bude trochu složitější, než jsem si myslela.

Rozhodla jsem nerezignovat, ale ponořit se do světa bez alergenů. Byla to cesta plná výzev, ale také objevů a nových chutí. Dnes chci s vámi sdílet několik tipů, které mi pomohly nejen přežít, ale skutečně si užívat jídlo beze strachu.

1. Poznejte svého nepřítele

Základem je pochopit, na co přesně jste alergičtí. Ne všechny „stopy“ alergenu jsou pro každého problém. Vědět, co vaše tělo toleruje a co ne, je klíčové. Investujte čas do vašeho zdraví a pohody, zkoušejte, konzultujte s lékaři a pozorujte, jak vaše tělo reaguje na různé potraviny.

Nové potraviny zařazujte minimálně s týdenním odstupem. Některé reakce se mohou objevit se zpožděním i několik dní, proto byste nemuseli přesně identifikovat, která potravina vám nesedí. Zaznamenávejte si své reakce a postupně si vytvářejte seznam potravin, které jsou pro vás bezpečné. Tento proces vám umožní lépe se orientovat ve výběru potravin a volit jídla, která vám dělají dobře a nezpůsobují vám nepříjemné reakce.

2. Etikety jsou vaším nejlepším přítelem

Důkladné čtení etiket se stalo mou každodenní rutinou a mělo by se stát i tou vaší. Díky legislativě EU jsou alergeny v potravinách jasně označeny, což usnadňuje identifikaci potenciálních „nepřátel“.

Věnovat pozornost detailům na obalech může pomoci odhalit přítomnost alergenů i v produktech, kde byste je nečekali. Třeba lepek se skrývá v omáčkách, polévkách, v bonbónech i čokoládě. Podobně je na tom i přítomnost mléka, které se vyskytuje například ve většině běžně prodávaných hořkých čokoládách!

Návyk číst etikety vám pomůže vyhnout se alergenům a také stát se vědomějším spotřebitelem, který lépe rozumí složení potravin. Díky tomu identifikujete nejen potenciální alergeny, ale také nezdravé přídavky jako jsou umělá barviva, konzervanty, zvýšený obsah cukru nebo nezdravé tuky. Díky čtení etiket je jednodušší vybírat si opravdu zdravé potraviny a podporovat své celkové zdraví.

3. Kuchyně bez alergenů

Proměňte svou kuchyň v bezpečné útočiště. Oddělte potraviny a kuchyňské potřeby, které mohou obsahovat alergeny. Všechny nádoby s potravinami si řádně označte.

Začněte pečlivým výběrem potravin, které si přinášíte domů. Důkladně vybírejte každý produkt s ohledem na to, jaké ingredience obsahuje, zda neobsahuje skryté alergeny a zda je vhodný pro vaše stravovací potřeby. Tento způsob nakupování vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledky stojí za to. Brzy se vám tato činnost zautomatizuje natolik, že se doba strávená v obchodě nad etiketami potravin výrazně zkrátí. Naučíte se, kterým značkám a produktů můžete důvěřovat a kterým je lepší se vyhnout. Ale pozor, čtěte etikety i známých potravin, jejich složení se čas od času mění.

Pokud netolerujete ani stopy alergenu, je potřeba výrazně přeorganizovat vaši kuchyň. Je potřeba zajistit, aby nedošlo ke kontaminaci jak potravin, tak nádobí. To zahrnuje používání samostatných prkének, nožů, dokonce i samostatných hrnců a pánví, pokud je to nutné. Vše musí být označeno a uloženo tak, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci.

Ve výsledku se kuchyň stane nejen bezpečným místem pro osoby s potravinovými omezeními, ale také centrem zdravého stravování pro celou rodinu.

Jeden z mých šuplíků se zásobami.

4. Buďte kreativní, hledejte alternativy

Naučte se nahrazovat alergeny v receptech. Existuje mnoho možností, které vám umožní užívat si chuť bez rizika. Buďte kreativní a hledejte alternativy. Když se naučíte nahrazovat alergeny v receptech, otevře se před vámi celý nový svět chutí a možností.

Jste alergičtí na ořechy? Vyzkoušejte semena. Je jich velké množství, jsou nejen bezpečnou, ale i výživnou alternativou. A jako bonus přinesou do vašeho jídla nové chutě a textury.

Máte problém s lepkem? A už jste vyzkoušeli pohanku, jáhly, amarant nebo třeba quinou, mandlovou nebo kokosovou mouku? Bezlepkový svět skýtá obrovské množství chutí a vůní a čeká až ho objevíte. Rozhodně to není o kupování předražených bezlepkových směsí plných škrobů a zahušťovadel. Jde to i zdravěji a často i chutněji.

Nemůžete nebo nechcete konzumovat mléko? Mandlové, ovesné nebo třeba kokosové mléko – skvělé alternativy do kávy, vaření i pečení. Sójový jogurt nebo tofu stojí také za vyzkoušení.

Chcete omezit bílý cukr? Můžete použít med, rýžový nebo čekankový sirup. Nebo přidat do svých pokrmů sušené ovoce.

Buďte otevření novým nápadům a přístupům v kuchyni. Mnoho tradičních receptů lze upravit tak, aby vyhovovaly dietním omezením. Často pak objevíte nová jídla a vzrušující chutě, které byste jinak neochutnali. Rozšíříte svůj kulinářský repertoár a můžete si znovu užívat radost z vaření a pečení. Dietní omezení totiž může být skvělým katalyzátorem pro kreativitu a inovaci ve vaši kuchyni.

5. Připravte se na cestování

Jídlo venku může být výzva. Cestování s potravinovými alergiemi nebo intolerancemi vyžaduje plánování a přípravu. Neznamená to ale, že byste si nemohli užívat nových zážitků. Jednodušší bude cestování po Česku. V tomto případě už pravděpodobně budete vědět, jaké potraviny a v jakých obchodech seženete.

Pokud cestujete do ciziny, vždy mějte s sebou seznam alergenů v jazyce země, do které cestujete.
Nebojte se ho ukázat personálu restaurace, aby nedošlo k nedorozumění ohledně vašich dietních omezení. Pomoci vám můžou i aplikace pro překlad. Oceníte je obzvlášť, pokud jste v zemi, jejíž jazyk neovládáte.

Před cestou je dobré také provést průzkum o možnostech stravování v destinaci, kam se chystáte.
Je také užitečné mít s sebou malé zásoby bezalergeních svačin. Oceníte je v oblastech, kde jsou možnosti stravování omezené nebo při dlouhých výletech.

6. Vytvořte síť podpory

Nepodceňujte psychickou stránku věci. Najděte komunitu lidí s podobnými obtížemi a čerpejte emociální podporu. Můžete získat také cenné rady, praktické tipy a recepty, doporučení na konkrétní potraviny a kde je koupit… Existují lidé, kteří rozumějí vašim potřebám, nejste v tom sami!

Nezapomeňte také komunikovat s vašimi blízkými a přáteli. Je důležité, aby lidé ve vašem okolí rozuměli vašim potřebám a mohli vám poskytnout podporu. Může jít třeba o výběr restaurace nebo přípravu jídla pro společná setkání.

Sdílení vašich zkušeností může navíc zvýšit povědomí o potravinových omezeních ve společnosti a přispět k lepšímu porozumění.

Ať už jste na začátku své cesty s potravinovými alergiemi nebo hledáte novou inspiraci, pamatujte, že každá výzva může být skrytou příležitostí. Přijměte toto dobrodružství s otevřenou myslí a nechte se inspirovat všemi chutěmi, které vám svět může nabídnout.
Vaše stravovací omezení se mohou rychle proměnit ve stravovací příležitosti. A kdo ví? Možná objevíte svou novou oblíbenou ingredienci, kterou byste jinak nikdy nevyzkoušeli. A věřte mi, pokud jsem to zvládla já, zvládnete to taky.

Miluji jídlo! Jsem odborník na výživu, nadšenec do zdravého životního stylu a zaměřuji se na osoby s potravinovými alergiemi. Jsem autorkou eBooku Jednoduše bez lepku. Sama jsem alergik, přesto potravinové alergie vnímám jako příležitost vykročit do světa zdravého stravování. Můj příběh si přečtěte tady.