Chcete jíst zdravě, ale nebaví vás vařit? Tipy, jak to změnit i bez rekonstrukce kuchyně

Řekněme si na rovinu, že  bez domácího vaření ta zdravá strava asi nepůjde. Naprosto chápu, že někoho tato informace přímo děsí. V kuchyni vás to nebaví. Ale bez návštěvy vlastní kuchyně bude obtížné zdravě jíst a ještě těžší udržet si to dlouhodobě. Tak to prostě je.

Z vlastní zkušenosti i ze zkušeností žen, které se mnou funkční rozložení kuchyně konzultovaly, mohu potvrdit, že i detaily mohou zlepšit vaše fungování v kuchyni. Když se v kuchyni cítíte dobře, snadněji se vám tam pracuje a vaří. A roste pravděpodobnost, že se do kuchyně vracíte pro další zdravé pokrmy a daří se vám jíst zdravě.

Chápu, že přechod na zdravé stravování asi neodstartujete přestavbou kuchyně. Dobrá zpráva je, že mám pár tipů, jak i bez rekonstrukce poupravit kuchyň tak, aby byla praktická a domácí vaření vám šlo lépe od ruky.  A možná vás to začalo i bavit.

Ideální kuchyně = funkční kuchyně

Nejprve si pojďme říct, jak by ideální kuchyně měla vypadat. Nemyslím tím tvar, barvu ani použité materiály, to je věc osobního vkusu a finančních možností. Jde mi především o funkci.

Inspiraci nehledejte v kuchyňských studiích (odtud už si mnoho z nás odneslo opravdové „skvosty“), ale v kuchyních profesionálních. Profi kuchaři vaří opravdu intenzivně, proto mají každý detail vyladěný pro maximální praktičnost.

V profesionálních kuchyních existují jednotlivé zóny, které jsou odděleny. To v domácím prostředí nehrozí. Přesto je dobré mít tyto zóny jasně vymezené i doma.

Jednotlivé zóny v kuchyni:

  • Skladování – Každé jídlo začíná nákupem a každý nákup je potřeba po příchodu domů vyložit. Každá potravina by měla mít své místo, ať už je to lednice, potravinová skříň nebo špajz. V ideálním světě by měly být tyto skladovací prostory a lednice u vchodu do kuchyně.
  • Hrubá příprava – toto je prostor nejčastěji pro zeleninu a ovoce, které je následně potřeba umýt nebo oškrábat. A taky pro potraviny v originálních obalech (nikdy nevíte, kde všude se v obchodě válely).  V blízkosti této zóny by měl být odpadkový koš, případně tříděný odpad.
  • Místo na umývání – tady patří především dřez – místo kam budou putovat potraviny k umytí nebo propláchnutí. A samozřejmě se tady hromadí nádobí. Nádobí průběžně dávejte do myčky, pokud máte. Nebo umývejte. Při vaření by měl zůstávat dřez prázdný, protože bývá potřeba něco opláchnout, scedit těstoviny nebo brambory apod. Myčka na nádobí by měla být v blízkosti dřezu. Jednak kvůli rozvodům vody a odpadu, jednak kvůli potřebě oplachovat nádobí před vložením do myčky.
  • Čistá příprava – v této části kuchyně by neměly být žádné spotřebiče, kořenky ani dekorace. Toto je prostor pro zpracovávání potravin (umytých, oškrábaných,…). Tady budete nejčastěji krájet potraviny a připravovat je pro další úpravu. V blízkosti této zóny mějte nože, prkénka, metličky, struhadlo a další pomocníky, které v této fázi zpracovávání potravin můžete potřebovat.
  • Vaření – tady patří sporák, případně trouba. Do blízkosti umístěte hrnce, vařečky, pokličky a další potřeby pro vaření.
  • Servírování – na sporák by ideálně měl navazovat prostor, kam se vejdou talíře. Na ně pak servírujete uvařené dobroty. Kolem tohoto místa uložte talíře, misky a příbory.
rozdělené kuchyně do pracovních zón umožňuje efektivní práci, příjemný pobyt v kuchyni a díky domácímu vaření můžete jíst zdravě

Praktický tip:

Jednotlivými zónami se prochází vždy jen jedním směrem, což zvyšuje bezpečnost potravin a zamezuje případné kontaminaci (například syrovým masem, hlínou ze zeleniny, syrovými vejci apod.).

Teď už víte, jak vypadá ideální kuchyně z funkčního hlediska. A jak se tomuto ideálu přiblížit i u vás doma bez nutnosti rekonstrukce?

Akční kroky u vás doma

Běžte do své kuchyně a prohlédněte si ji kritickým okem…

Nejdříve se zaměřte na viditelné záležitosti.

  • Schovejte všechno, co jde – věci na lince zabírají místo, sedá na ně prach a mastnota. Všimli jste si, že čím víc věcí na lince máte, tím více to vypadá jako binec v kuchyni?
  • Projděte obsah skříněk – nepotřebné věci vyhoďte. Sváteční nádobí uložte někam, kde nebude zabírat místo něčemu, co používáte obden. Do dolních skříněk dejte pánve a hrnce, do skříněk v úrovni očí dejte nádobí denní potřeby. Potraviny skladujte v samostatné skříňce.
  • Na práci je potřeba vidět – zkontrolujte si, zda máte dostatečně osvětlenou pracovní plochu. Přidat osvětlení pod horní skříňky kuchyňské linky není nic složitého ani do stávající kuchyně.
  • Projděte si zásoby potravin – jak je skladujete? V obchodech můžete koupit celou řadu dóz, které usnadňují udržet přehled o zásobách a díky své stohovatelnosti také šetřit místo.
  • Organizéry – pro příbory, metličky, vařečky a další drobné náčiní v kuchyni použijte nejrůznější organizéry. Není nic horšího než mít všechno na jedné hromadě a v tom pak hledat, když vaříte. Totéž platí o poklicích na hrnce. Díky organizérům budete mít lepší přehled a manipulace bude daleko jednodušší.
  • Zónujte – nádobí uspořádejte podle jednotlivých zón v kuchyni, ve kterých pracujete.
skleněné dózy s potravinami - příklad, jak si zpříjemnit fungování v kuchyni a díky tomu jíst zdravě

Organizace pracovních zón

Další kroky se týkají organizace samotných pracovních zón:

  1. Prostor mezi sporákem s dřezem bude od teď patřit čisté přípravě. Vše, co v této zóně máte na lince, ukliďte, schovejte nebo přesuňte. Naopak sem přesuňte velké krájecí prkénko (pokud se vám nevejde do linky, nechte ho klidně na pracovní desce) a nože.
  2. Na druhé straně sporáku by mělo být místo pro výdej jídla. Máte vedle sporáku místo? Výborně. Udělejte zde pořádek (přebytečné věci na lince opět ukliďte, schovejte nebo přesuňte).
  3. Máte dřez neustále prázdný a čistý? Pokud ne, vymyslete, jak to zařídit.
  4. Druhou stranu dřezu (pokud tam máte místo) vyhraďte pro hrubou přípravu.
  5. Pokud se vám do kuchyně nevešla potravinová skříň ani špajz, přesuňte zásoby potravin vedle hrubé přípravy.
  6. Zbylo vám někde na lince místo? Tak to bude prostor pro vaše spotřebiče. Žádné místo nezbylo? Spotřebiče ukliďte do skříněk.
  7. Otestujte nové uspořádání.

Test nového uspořádání by měl proběhnout na nějakém jídle, které projde všemi zónami. Ideální je pokrm, kde bude i vařená zelenina. Můžete zkusit uvařit zeleninovou polévku, pokrm s bramborami nebo třeba rizoto.

Jaké to bylo? Cítíte, že vaření bylo jednodušší? Jednotlivé činnosti na sebe navazovaly? Cítili jste se u toho dobře?

Závěrem

Zdravá strava a to, jestli u ní vydržíte dlouhodobě, stojí a padá s tím, jak se cítíte ve vaší kuchyni. Není potřeba velká rekonstrukce a měnit kuchyň od základů. Stačí jí promyslet funkčně a můžete jíst zdravě každý den. Základem jsou tyto kroky:

  • Rozdělit prostor do zón podle činností
  • Uklidit pracovní plochy
  • Zjednodušit organizaci kuchyně
  • Dodat dostatek světla

Když víte, kde co máte, půjde vám to v kuchyni s větší lehkostí. Když budete vařit s lehkostí, bude vám pravděpodobně v kuchyni příjemněji. Každé jídlo připravené doma může být krokem k vašemu dlouhodobému cíli – jíst zdravě.

Pomohl vám tento článek podívat se na svou kuchyň novýma očima? Udělali jste nějakou změnu, díky které se vám v kuchyni funguje lépe? Napište mi do komentáře nebo zprávu na sociálních sítích.

Miluji jídlo! Jsem odborník na výživu, nadšenec do zdravého životního stylu a autorka projektu NAV.KE.KO-návrat ke kořenům. Propaguji návrat k přirozenému způsobu stravování, tedy jíst skutečné jídlo, respektovat rytmus svého těla a sezónnost potravin. Jsem za jídlo, které nezraňuje, ale vyživuje a léčí.