
Řekněme si na rovinu, že bez domácího vaření ta zdravá strava asi nepůjde. Naprosto chápu, že někoho tato informace přímo děsí. V kuchyni vás to nebaví. Ale bez návštěvy vlastní kuchyně bude obtížné zdravě jíst a ještě těžší udržet si to dlouhodobě. Tak to prostě je.
Z vlastní zkušenosti i ze zkušeností žen, které se mnou funkční rozložení kuchyně konzultovaly, mohu potvrdit, že i detaily mohou zlepšit vaše fungování v kuchyni. Když se v kuchyni cítíte dobře, snadněji se vám tam pracuje a vaří. A roste pravděpodobnost, že se do kuchyně vracíte pro další zdravé pokrmy a daří se vám jíst zdravě.
Chápu, že přechod na zdravé stravování asi neodstartujete přestavbou kuchyně. Dobrá zpráva je, že mám pár tipů, jak i bez rekonstrukce poupravit kuchyň tak, aby byla praktická a domácí vaření vám šlo lépe od ruky. A možná vás to začalo i bavit.
Nejprve si pojďme říct, jak by ideální kuchyně měla vypadat. Nemyslím tím tvar, barvu ani použité materiály, to je věc osobního vkusu a finančních možností. Jde mi především o funkci.
Inspiraci nehledejte v kuchyňských studiích (odtud už si mnoho z nás odneslo opravdové „skvosty“), ale v kuchyních profesionálních. Profi kuchaři vaří opravdu intenzivně, proto mají každý detail vyladěný pro maximální praktičnost.
V profesionálních kuchyních existují jednotlivé zóny, které jsou odděleny. To v domácím prostředí nehrozí. Přesto je dobré mít tyto zóny jasně vymezené i doma.

Jednotlivými zónami se prochází vždy jen jedním směrem, což zvyšuje bezpečnost potravin a zamezuje případné kontaminaci (například syrovým masem, hlínou ze zeleniny, syrovými vejci apod.).
Teď už víte, jak vypadá ideální kuchyně z funkčního hlediska. A jak se tomuto ideálu přiblížit i u vás doma bez nutnosti rekonstrukce?
Běžte do své kuchyně a prohlédněte si ji kritickým okem…
Nejdříve se zaměřte na viditelné záležitosti.

Další kroky se týkají organizace samotných pracovních zón:
Test nového uspořádání by měl proběhnout na nějakém jídle, které projde všemi zónami. Ideální je pokrm, kde bude i vařená zelenina. Můžete zkusit uvařit zeleninovou polévku, pokrm s bramborami nebo třeba rizoto.
Jaké to bylo? Cítíte, že vaření bylo jednodušší? Jednotlivé činnosti na sebe navazovaly? Cítili jste se u toho dobře?
Zdravá strava a to, jestli u ní vydržíte dlouhodobě, stojí a padá s tím, jak se cítíte ve vaší kuchyni. Není potřeba velká rekonstrukce a měnit kuchyň od základů. Stačí jí promyslet funkčně a můžete jíst zdravě každý den. Základem jsou tyto kroky:
Když víte, kde co máte, půjde vám to v kuchyni s větší lehkostí. Když budete vařit s lehkostí, bude vám pravděpodobně v kuchyni příjemněji. Každé jídlo připravené doma může být krokem k vašemu dlouhodobému cíli – jíst zdravě.
Pomohl vám tento článek podívat se na svou kuchyň novýma očima? Udělali jste nějakou změnu, díky které se vám v kuchyni funguje lépe? Napište mi do komentáře nebo zprávu na sociálních sítích.