Sója: Mýtus o zdravé potravině?

Sója je dlouhá léta prezentována jako výjimečně zdravá potravina a do svého jídelníčku ji proto zařazuje čím dál víc lidí. Často s odvoláním na to, že sója je tradiční součástí asijských kuchyní, kde je konzumována po staletí.

Mnoho lidí si ale neuvědomuje zásadní rozdíl mezi způsobem, jakým se sója konzumuje v Asii, a tím, jak ji konzumujeme na Západě. Tento rozdíl hraje klíčovou roli v tom, jak tato luštěnina ovlivňuje naše zdraví. Proč sója nemusí být tak zdravá, jak se na první pohled zdá, a v jaké podobě může být naopak prospěšná?

Sója v Tradiční Asijské Stravě

V Asii se tradičně konzumuje v mnohem menších množstvích než na Západě. Co je ale důležitější, v těchto zemích se sója zpravidla konzumuje v přirozené a fermentované podobě. Fermentace je klíčový proces, který zajišťuje, že jsou ze sójových bobů odstraněny škodlivé látky, jako jsou antinutriční látky a fytáty.

Mezi nejčastěji konzumované fermentované sójové produkty patří miso, tempeh, natto a kvalitní sójové omáčky. Tyto potraviny obsahují nejen bílkoviny, ale také probiotika a vitamin K2, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému.

Co na to Západ?

Naopak, na Západě je sója konzumována především v nefermentované a vysoce průmyslově zpracované podobě, jako je sójové mléko, sójové maso a proteinové izoláty přidané do řady polotovarů. To, že se sója používá jako levná náhrada dražších bílkovin, jako jsou maso či mléčné produkty, zvyšuje její spotřebu a tím i potenciální rizika spojená s jejím nadměrným užíváním.

Rizika Sóji

Sója obsahuje řadu látek, které mohou mít na lidský organismus negativní vliv, pokud se konzumuje v nefermentované podobě. Níže uvádím nejdůležitější z nich:

  • Antinutriční Látky – antinutriční látky, které se vyskytují v sóji, mohou narušovat vstřebávání důležitých živin. Kyselina fytová, jedna z nejznámějších antinutričních látek, vytváří nerozpustné komplexy s minerály, jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek. Tyto minerály se pak stávají pro organismus nepřístupnými, což může vést k nedostatkům těchto důležitých prvků ve stravě. Při dlouhodobé konzumaci nefermentované sóji tak může dojít k problémům s kostmi, imunitou a celkovou energetickou bilancí těla.
  • Goitrogeny a štítná žláza – goitrogeny jsou látky, které mohou potlačovat funkci štítné žlázy tím, že blokují vstřebávání jódu. Štítná žláza je důležitá pro regulaci metabolismu, a jakékoliv narušení její funkce může vést k vážným zdravotním problémům, jako je nadváha, únava, nepravidelná menstruace, či dokonce snížená plodnost.
  • Fytoestrogeny a hormonální rovnováha – fytoestrogeny jsou rostlinné látky, které napodobují funkci estrogenu, ženského pohlavního hormonu. Zatímco mírná konzumace fytoestrogenů nemusí mít výrazný vliv, dlouhodobá a nadměrná konzumace sóji může vést k narušení hormonální rovnováhy. U žen se fytoestrogeny spojují s předčasnou pubertou u dívek a problémy s plodností. U mužů mohou fytoestrogeny ovlivnit kvalitu spermií, snížit libido a vést k ochabnutí svalové hmoty.
  • Inhibitory enzymů a trávení – sója obsahuje inhibitory tripsinu, které narušují trávení bílkovin a mohou tak způsobit nedostatek některých aminokyselin. Mohou způsobovat žaludeční problémy a jejich dlouhodobé působení může vést k narušení trávicích funkcí slinivky břišní.
  • Průmyslové zpracování a transmastné kyseliny – ze sóji se zpracovává také sójový olej, který se částečně hydrogenuje, aby byl stabilnější. Hydrogenovaný olej ale obsahuje transmastné kyseliny (stejně jako margaríny), které jsou spojovány s vážnými zdravotními problémy, jako cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a rakovina. Jejich konzumace zvyšuje riziko zánětlivých onemocnění a autoimunitních poruch. Transmastné kyseliny jsou toxičtější pro srdce než jiné přirozené tuky a to včetně včetně sádla!

Sója a děti: závažná rizika

Dáváte sójové produkty dětem? Jedním z největších rizik spojených s konzumací sóji je její dopad právě na děti. Například v USA je až 25 % kojenců na náhradní výživě krmeno sójovou náhražkou mateřského mléka. To je znepokojující vzhledem k tomu, že fytoestrogeny obsažené v sóji mohou mít na děti silný vliv. Některé studie ukazují, že sójová výživa pro kojence je ekvivalentem konzumace 5 antikoncepčních pilulek denně! U dívek může sója způsobit předčasnou pubertu, zatímco u chlapců může zpomalit tělesný vývojnarušit vývoj pohlavních znaků.

Dlouhodobé účinky sóji u dětí:

  • předčasné vyzrávání u dívek může být spojeno s problémy s reprodukcí v pozdějším věku
  • narušení menstruace
  • extrémní emoční přecitlivělost
  • problémy s imunitním systémem
  • problémy s astmatem
  • problémy s nedostatečnou funkci hypofýzy
  • narušení funkce štítné žlázy
  • dráždivý trakčník

Kdy je sója naopak bezpečná

Aby byla sója bezpečná pro lidskou spotřebu, musí být fermentovaná. Fermentace je přirozený proces, který rozkládá antinutriční látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatá na bílkoviny, probiotika, která podporují zdraví střev, a na vitamin K2, který je důležitý pro správné využití vápníku v těle a je silným antioxidantem. Mezi nejbezpečnější sójové produkty patří:

Kvalitní sójová omáčka – vyráběná tradiční fermentací. Je důležité vyhýbat se komerčně dostupným sójovým omáčkám, které jsou často vyráběny chemickou hydrolýzou. Kvalitní sójovou omáčku většinou v běžném supermarketu bohužel nenajdete.

Miso pasta – tradiční japonská pasta vyrobená fermentací sójových bobů, vhodná pro ochucování polévek a dalších pokrmů.

Tempeh – fermentovaný sójový „sýr“.

Natto – fermentovaný sójový „sýr“. Na rozdíl od tempehu má pro většinu neasiatů příliš silné aroma i chuť.

Shrnutí

Sója jako potravina může znamenat hazard se zdravím. Může způsobovat:
• Zhoršení trávení proteinů
• Nadměrné nadýmání
• Nedostatek esenciálních aminokyselin
• Abnormální krevní srážlivost
• Narušení funkce štítné žlázy
• Nedostatek minerálních látek jako je vápník, hořčík, měď nebo zinek

Konzumaci sóji by se měli vyhnout lidé snažící se o početí, dále osoby mající potíže s močením, s onemocněním ledvin a prostaty a v neposlední řadě alergici. Ochranu před nežádoucími složkami sóji mohou poskytnout blokátory glutamátu a antioxidanty jako jsou silymarin (ostropetřec mariánský), kurkumin nebo extrakty z Ginko biloby.

Sója může být ale i zdravou potravinou. Stačí ji konzumovat ve fermentované podobě, stejně jak to po staletí dělali třeba Číňané.

Co tedy doporučuji?

  1. Jezte pouze fermentovanou sóju – fermentované sójové produkty, jako jsou miso, tempeh nebo kvalitní sójová omáčka, jsou bezpečné a prospěšné pro zdraví.
  2. Vyhýbejte se polotovarům obsahujícím sóju – vysoce průmyslově zpracované produkty jako sójové maso, sójové mléko a izolované sójové proteiny nejsou přirozenou součástí stravy.
  3. Nahraďte sójové mléko jinými alternativamiOřechová nebo semínková mléka jsou bezpečnější alternativy.
  4. Buďte obezřetní u dětí – Zvláštní pozornost věnujte sójovým produktům ve stravě dětí, protože mohou negativně ovlivnit jejich hormonální vývojcelkové zdraví.

Sója, kterou konzumujeme dnes, není tou zdravou potravinou, za kterou je často považována. Je důležité vybírat si kvalitní a přirozené formy sóji a vyhýbat se vysoce zpracovaným výrobkům, které mohou představovat značná zdravotní rizika.

Miluji jídlo! Jsem odborník na výživu, nadšenec do zdravého životního stylu a zaměřuji se na osoby s potravinovými alergiemi. Jsem autorkou eBooku Jednoduše bez lepku. Sama jsem alergik, přesto potravinové alergie vnímám jako příležitost vykročit do světa zdravého stravování. Můj příběh si přečtěte tady.